1000 Bomen niet voldoende voor aangedragen locaties

Voor de renovatie van de Hogedijk zijn ook bomen gekapt

Door: redactie. Op de vorige week aangekondigde 1000-bomenactie van Nieuw Aalsmeer werd goed gereageerd. Meer dan twintig inwoners deelden hun ideeën over aanvullingen op het groen in de gemeente. Als alle wensen moeten worden ingewilligd, zijn de 1000 bomen die klaar staan te weinig.

Vandaag overlegt Nieuw Aalsmeer met vertegenwoordigers van de gemeente om een plan van aanpak te maken voor de voorgestelde gebieden. Voor een deel betreft dat particuliere terreinen maar het overgrote deel gaat om grond die in beheer of eigendom van de gemeente Aalsmeer is. De inwoners die de voorstellen hebben gedaan zijn volgens de stichting enthousiast om zelf mee te werken en zeer gemotiveerd om hun plekje vol met bomen te zetten. Zelfs een vorm van onderhoud is met veel mensen te bespreken.

Vogelbos
Er zijn 1000 bomen op voorraad en dat is volgens Nieuw Aalsmeer absoluut niet voldoende om alle aangedragen bermen, vogelbosjes en plantsoenen vol te zetten. Namens de stichting laat Kees Buskermolen weten: “Alleen al het geplande vogelbos in de sloopzone aan de Oosteinderweg kan bijvoorbeeld al een paar honderd bomen en struiken gebruiken. Een hoekje kaalslag aan de Linnaeuslaan tientallen, langs het Corrie Vonkpad een paar honderd. Op de lange termijn zijn er ideeën aangedragen voor de Hogedijk waarop door het huidige onderhoud veel bomen zijn verdwenen. Ook een ecologische verbinding van de Amstel naar de Westeinder is een idee wat op de lange termijn een groene injectie kan gebruiken.”

In de Linnaeuslaan zijn bomen gekapt vanwege de aanleg van een nieuw riool

Teveel gekapt
De reden voor dit initiatief van Nieuw Aalsmeer is dat men vindt dat er de afgelopen jaren teveel gekapt is in Aalsmeer. “Bomen houden water vast, vangen fijnstof af, geven verkoeling, verrijken de omgeving, dragen bij aan biodiversiteit en huisvesten vogels en insecten,” aldus Buskermolen namens de stichting, “en we zijn nog niet klaar. De volgende stap is dat we de geplante bomen namen meegeven van inwoners van Aalsmeer. Symbool van eigenaarschap. We verkennen de mogelijkheden om dit najaar aan te sluiten bij de Nationale Boomspiegeldag, in samenwerking met de organisatie Guerrilla Gardening en Steenbreek.”

Nieuw Aalsmeer faciliteert verder de komende tijd de aanleg van groene daken en is alweer druk bezig met plannen voor volgend jaar. Alles met het doel Aalsmeer groener te maken.

Wie thuis nog bomen heeft staan die gebruikt mogen worden, mag dat per e-mail laten weten aan de stichting: nieuwaalsmeer@gmail.com.

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel