100 jarige houdt van boksen

Drie op een rij. De eeuwelingen die deze week in Zorgcentrum Aelsmeer hun verjaardag vierden, kunnen wel een club oprichten. Vandaag was het mevrouw Joore-Weij die de historische mijlpaal bereikte.

Kras als ze is, staat ze ferm op als het bezoek ter ere van haar binnenkomt. Geeft een stevige hand en luistert geïnteresseerd naar de namen en herkomst van de gasten. Drie persvertegenwoordigers en de burgemeester vullen de stoelen naast de zoon, de dochter en hun partners. Waar schoondochter Henny het over ‘oma’ heeft, dochter Dineke gewoon ‘ma’ zegt, is het even overleggen hoe ze nou eigenlijk bij haar voornaam genoemd wordt. “De ene zegt Jo, de andere Annie of ‘Zus’,” zegt dochter Dineke.

Baggeraar
We blijken te maken te hebben met een ras-Aalsmeerse. Als Farregatter geboren aan de Oosteinderweg en daarna 66 jaar lang op de Aalsmeerderweg gewoond. Tot anderhalf jaar geleden een plek in het Zorgcentrum vrijkwam. De naam Joore zal in Aalsmeer snel geassocieerd worden met baggerwerkzaamheden en dat is precies de link die hier gelegd wordt. Een zwart-witfoto van een baggerschip wordt even van de muur gehaald waarbij zoon Maarten het een en ander verduidelijkt. Vader Joore was schipper en baggeraar op de schuit die stamt uit 1903 en nog altijd dienst doet in de plaatselijke wateren. Helaas overleed hij in 1965 op 45 jarige leeftijd aan een hartstilstand zodat Maarten als 16-jarige noodgedwongen het bedrijf moest overnemen. Toen hij met pensioen ging deed hij het bedrijf over aan Dave de Groot.

“Voordat we op de Aalsmeerderweg kwamen wonen, woonden we zeven jaar op dat schip. Met onze twee kinderen,” vertelt de 100-jarige met heldere stem.

Op vragen van burgemeester en pers geeft ze rustig antwoord. Af en toe houdt ze in en kijkt uit het raam. “Wacht even, er komt een boot voorbij,” zegt ze dan. Vanuit haar kamer heeft ze uitstekend zicht op passerende vaartuigen door de Ringvaart. Toevallig of niet komt er net een baggerschip langs varen. “Dat is er eentje van Otto,” weet kenner Maarten. In de korte tijd dat ze hier nu woont is ze al helemaal gewend, horen we van de schoondochter.

‘Oma’ Joore met dochter Dineke (rechts), schoondochter Henny en de van de gemeente gekregen taart

Bold and the Beautiful
We horen nog meer. De jarige blijkt een fanatiek sportliefhebber. Tenminste als het gaat om het te bekijken op tv. Vooral schaatsen en wielrennen.”Dat ballengedoe vind ik maar niks. Rennen ze achter een bal aan en als ze hem hebben schoppen ze hem weer weg…”

Vroeger kwam ze zelfs haar bed uit voor boksen, vertellen de kinderen. “En ik kijk graag The Bold and the Beautiful,” vult ze zelf aan. Op de vraag of dat programma nog wel bestaat, zegt ze: “Je moet de tv op 8 zetten. Ik kijk zelfs naar de herhalingen. En Twee voor Twaalf en De Slimste Mens vind ik ook leuk.”

Als de tv niks te bieden heeft, is het sokken breien en puzzelen waar ze de uren mee vult.

Feestje
Het is duidelijk dat deze 100-jarige nog zeer kwiek is en bij de tijd blijft. Zijn de kinderen met het vliegtuig op vakantie, dan heeft ze al op Teletekst gezien hoe laat ze precies geland zijn. Naast de hoogtepunten van het burgemeestersbezoek en de felicitaties van het koninklijk huis wacht er eind van de middag nog een feestje in ‘Het Wapen’. Met 22 gasten wordt er gegeten. Aanwezig zijn volgens de jarige in elk geval de kinderen, vier klein- en twee achterkleinkinderen. “En hopelijk mijn vriendin van 98.”

Tekst en foto’s Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin