Nieuw op de GroenLinks kieslijst: Jowita Koopmann

Door: redactie. Deze dagen valt bij elke stemgerechtigde inwoner van Aalsmeer en Kudelstaart de kieslijst in de brievenbus. Zes partijen met allemaal namen. Sommigen lopen al vele jaren mee in de politiek, anderen iets korter en er zijn ook nieuwkomers. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week, zetten we van elke partij een nieuwkomer op het podium. Wie zijn deze mensen en waarom kiezen zij er zelf voor om zich verkiesbaar te stellen? We trappen af met Jowita Koopmann-Trawinski, nummer 4 op de lijst van GroenLinks.

Naam: Jowita Koopmann-Trawinski
Partij: GroenLinks
Leeftijd: 41 jaar
Geboorteplaats: Jastrzębie zdrój – Polen
Burgerlijke staat: Gehuwd
Woont in: Nieuw Oosteinde
Opleiding: Maatschappelijk werk/Cognitief gedragstherapeutisch werker
Werk: Behandelaar verslavingszorg

Waarom gaat u in de politiek?
Sinds enkele jaren ben ik lid van GroenLinks, een partij die het dichtst bij mijn hart en idealen ligt. Vooral het sociale en groene karakter is voor mij heel belangrijk. De kernwaarden ‘Menselijk, Eerlijk & Duurzaam’ is precies wat ik ook wil uitdragen. Verder heb ik binnen mijn werk – naast mijn functie als behandelaar – ook kennis mogen maken met de medezeggenschap. Ik ben voorzitter van de OC en lid van de OR. Tijdens de medezeggenschap is eigenlijk ook de liefde voor politiek ontstaan. Na mijn lidmaatschap volgde ik vooral de (landelijke) politiek vanaf de zijlijn. Een klein half jaar geleden ben ik gebeld door de voorzitter van GroenLinks Aalsmeer met de vraag om deel te nemen aan de ledenvergadering. Dat heb ik gedaan en daar is mijn enthousiasme verder ontwikkeld. En het was net in de periode dat de voorbereidingen voor de verkiezingen op de agenda stonden, dus ik viel met mijn neus in de boter. Ik ben echt heel blij dat ik kans heb gehad om actief deel te nemen, maar ik sta echt nog aan het begin en ik moet nog veel leren. Het is wel een mooie en nieuwe uitdaging waar ik heel veel zin in heb! En wie weet wat de toekomst brengt, maar voor nu richt ik mij vooral op de verkiezingen.

Wie is uw voorbeeld in de politiek?
Misschien cliché, maar dat is toch echt Femke Halsema. Ik bewonder haar als politica, maar ook als vrouw. Ze heeft veel betekend voor GroenLinks en ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam geworden. In een (veelal) mannenwereld weet zij zich heel goed staande te houden. Ze is intelligent, krachtig, integer en een voorbeeld voor vele (jonge) vrouwen. In de lokale politiek heb ik helaas geen voorbeeld…

Wat hoopt u te bereiken? 
Ik heb (nog) geen specifieke en persoonlijke doelen gesteld, ik ben vooral aan het leren en aan het meekijken. En er is uiteraard ruimte voor mijn eigen geluid, GroenLinks is een heel fijne en veilige omgeving waar ik de vrijheid voel om te kunnen delen en mezelf te kunnen ontwikkelen.

Wat neemt u mee uit uw werk wat in de politiek goed ten pas kan komen? Ik heb als behandelaar goed zicht op wat er in de maatschappij speelt. Ik kom veel diverse problemen tegen, uit alle lagen van de samenleving. Ik zie bijvoorbeeld direct welke (negatieve) invloed de marktwerking heeft gehad op de zorg en de jeugdhulpverlening. Concurrentie, het inkopen van zorg, productiviteit en de macht van de zorgverzekeraars zijn slechts enkele gevolgen van marktwerking. En dit heeft ook gevolgen voor gemeenten en haar burgers. Door te weten wat zich in de samenleving afspeelt in tegenstelling tot de ‘papieren werkelijkheid’, hoop ik de verbinding te kunnen leggen en te denken in oplossingen. Daarnaast heb ik binnen de medezeggenschap veel ervaring opgedaan rondom het opzetten en toepassen van participatie. Luisteren naar wat er speelt, maar ook zeker het betrekken van mensen die ook invloed kunnen uitoefenen. Mensen weten vaak heel goed wat er nodig is en wat er moet veranderen.

Wat is volgens u de Aalsmeerse identiteit?
Ik denk dat de identiteit van Aalsmeer aan het veranderen is. Zeker in de nieuwe wijken, waar zich steeds meer en meer ‘nieuwe’ Aalsmeerders zich vestigen. Er is gelukkig (!) meer diversiteit en er waait een nieuwe frisse wind door Aalsmeer, waarbij we hopelijk oude én nieuwe tradities kunnen laten samensmelten. We zijn een prachtige gemeente, een gemeente om zeker trots op te zijn!

Hoe ziet Aalsmeer er over 25 jaar uit?
Ik hoop dat we een mooie balans hebben gevonden tussen het behoud van de natuur, wonen (voor jong en oud) en de leefbaarheid. Ook hoop ik dat Schiphol geen negatieve invloed meer heeft op onze gezondheid en woonplezier.

Waar ergert u zich aan in Aalsmeer/Kudelstaart?
De vliegtuigen die boven Aalsmeer vliegen (Schiphol). Nog los van de geluidsoverlast, ik maak me vooral zorgen over onze gezondheid. Wij moeten hier als gemeente echt iets aan doen, we hebben een verantwoordelijkheid naar onze burgers toe.

Waar wordt u warm van in Aalsmeer/Kudelstaart?
Het is niet echt één ding waar ik warm van word. Wat voor mij het belangrijkste is, is dat Aalsmeer echt als thuis voelt. Samen met mijn gezin wonen we echt met heel veel plezier in Aalsmeer. Onze jongste is zelfs in ons huis geboren, dat vind ik heel bijzonder. Ik heb Aalsmeer in mijn hart gesloten en ik zou nergens anders willen wonen.

Wat is uw lievelingsplek in Aalsmeer/Kudelstaart?
In 2001 ben ik in Kudelstaart gaan wonen en aan de Kudelstaartseweg. Uitkijkend op de Westeinderplassen had je een bankje waar ik vele uren heb gezeten met mijn man. Het was een heerlijke plek om na het werk of studeren te ontspannen en tot mooie gesprekken te komen. Het water in Aalsmeer is en blijft betoverend vanuit elke hoek.

Als u per direct 100.000 euro zou mogen besteden in Aalsmeer/Kudelstaart, waaraan zou u dat doen?
Simpel, maar oprecht: Ik zou het besteden aan de inwoners van Aalsmeer die het financieel moeilijk hebben. Ik weet niet in welke vorm, maar het geld moet terechtkomen bij de mensen die het ook echt nodig hebben.

Wat wilt u zelf nog kwijt?
Ik hoop op een mooie verkiezingsuitslag! Het recht om te stemmen is een groot goed, dus hopelijk zullen de inwoners van Aalsmeer hun stemrecht goed gebruiken. Mocht je niet weten op welke partij te stemmen, dan kan je via de stemwijzer nog altijd uitvinden welke partij bij jou past.

(Foto: privé)

Lees vorig bericht

Gedichtenmiddag in Bacchus 

Lees volgend bericht

Kinderen betrokken bij tweede debat: ‘Wat betekent D66?’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *