Alle vijftien stembureaus ‘coronaproof’

Door: redactie. Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente neemt extra maatregelen om ervoor te zorgen dat alle stembureaus volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht.

De stemlokalen moeten op de verkiezingsdag veilig zijn voor zowel kiezers als leden van de stembureaus. Alle stembureaus worden zo ingericht dat zij voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, met kuchschermen tussen de stembureauleden en kiezers, desinfectiezuilen en looproutes. Ook zijn op alle stembureaus beschermende materialen aanwezig, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfectie- en schoonmaakmiddelen. De stemhokjes worden schoongehouden en na iedere kiezer wordt het rode potlood schoongemaakt. In alle locaties is de ventilatie gecontroleerd.

Alternatieve manieren van stemmen
Ondanks alle voorbereidingen zullen er kiezers zijn die op 17 maart liever niet naar een stembureau gaan. Zij kunnen iemand machtigen of wanneer zij ouder dan 70 jaar zijn via briefstemmen hun stem uitbrengen. Daarnaast zijn op maandag 15 en dinsdag 16 maart vier stembureaus open speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid. 

Stembureau op loopafstand
De gemeente vindt het belangrijk dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en dat de wachttijden op de stembureaus beperkt zijn. Een aantal reguliere locaties viel af omdat ze niet beschikbaar waren of niet voldeden aan de RIVM-richtlijnen. Desondanks is het gelukt voldoende nieuwe locaties te vinden. Alle vijftien stembureaus in Aalsmeer kunnen ‘coronaproof’ worden ingericht en zijn voor iedereen toegankelijk.

Betrouwbare verkiezing
Voor een betrouwbaar stem- en telproces is het van groot belang om over voldoende goed opgeleide medewerkers voor de stembureaus te beschikken. Er worden extra mensen opgeleid die op verkiezingsdag als reserve beschikbaar zijn. Aalsmeer heeft vooralsnog genoeg stembureauleden.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Meer bloemen en water in buitenruimte

Lees volgend bericht

IJsbaan wacht op jawoord burgemeester


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *