Aalsmeer krijgt meeste geld maar heeft ook meeste hinder

Het markante Thamerkerkje aan de Amstel in Uithoorn bood gisteren plaats aan de Stichting Leefomgeving Schiphol en haar gasten om te vieren dat SLS maar liefst 20 miljoen euro mocht uitgeven aan projecten in diverse gemeenten. Dit geld moet worden ingezet in gebieden nabij de start- en landingsbanen die last hebben van zware geluids- en milieuhinder en waar de kwaliteit van de leefbaarheid onder druk staat. Voor Aalsmeer kwam er acht miljoen euro beschikbaar dat over zeven projecten en een initiatievenpot van anderhalve ton moet worden verdeeld.

Hoeveel elk project krijgt is nog niet precies duidelijk, maar er viel wel al te beluisteren dat de meeste organisaties in Aalsmeer krijgen wat ze gevraagd hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om de herinrichting van het VVA-terrein. Daar kunnen nu allerlei voorzieningen als een speelbos, een fietscrossbaan, een natuurtuin, een evenemententerreintje, een ontmoetingsplein en een terrein voor de hondentraining gerealiseerd worden. Centraal in het park komt een vijver met fontein en een bloemeneiland.

Meer groene wandelruimte
Er is ook geld voor het zogeheten groene lint dat door Aalsmeer aangelegd wordt. Een door een aantal burgers bedacht idee bestaande uit een soort groene stepping stones door wijken en buurten. Het betekent in de praktijk dat er langs de Molensloot, de Molenvliet, op de Hoge Dijk maar ook langs de N201 recreatieve routes worden aangelegd om te wandelen of te fietsen. Verder wil de initiatiefgroep bankjes verspreid langs de verschillende routes en een verbinding tussen Greenpark en het Seringenpark.

Dorpshuis Kudelstaart
Opvallend was dat er in veel dorpen en gemeenten dorps- en gemeenschapshuizen bestaan die lijden aan achterstallig onderhoud. Rijsenhout, Burgerveen en ja dus ook het Dorpshuis van Kudelstaart behoeven verbetering en dat is nu ook mogelijk. Pretpeurder en Kudelstaarter Nico Otto vertelde er in een deze middag gepresenteerd filmpje, dat het Dorpshuis multifunctioneler, beter bereikbaar en toegankelijker moet worden. Het Dorpshuis moet in zijn visie het ‘sociaal fundament’ van Kudelstaart blijven en daarom ook huisvesting kunnen bieden aan diverse verenigingen. Er straks samen gaan koken en samen gaan eten wordt nu met deze donatie van SLS mogelijk.

Mooier langs de Machineweg
En ja, ook Aalsmeer-Oost valt in  de prijzen. Per slot van rekening vliegt daar ook wel eens een vliegtuig. Vooral de ruimtelijke kwaliteit zoals dat heet, moet er een impuls gaan krijgen. Het kan een stuk mooier langs de Machineweg en het creëren van aangename verblijfs- en ontmoetingsplekken met bankjes en straatmeubilair langs het water moeten daartoe gaan bijdragen. Daarbij zou de toegang tot de groene zone tussen het bedrijvenpark en Nieuw Oosteinde een stuk beter kunnen en dat geldt ook voor de buitenruimte van sporthal De Bloemhof. Die wordt dan ook aangepakt.

Boulevard langs grote poel
Een ander project dat de leefbaarheid in Aalsmeer moet gaan voortstuwen is wat het 'Waterfront Aalsmeer' is gedoopt. Het gaat hier om de oevers van de Westeinderplassen. Ter hoogte van de watertoren moet een promenade langs het water worden gerealiseerd en er zou ook nog een nieuw strand bij moeten komen. Langs die promenade moeten dan BBQ-plekken komen, drijvende pontons en vlonders om dicht bij dat water te zijn. Verder gaan een trap en een amfitheater volgens de planenmakers bijdragen aan de kwaliteit van de leefbaarheid in Aalsmeer.

En ook de aloude Werkschuit krijgt middelen om haar nieuwe locatie in Oost te verbouwen en zo een groter cursusaanbod te realiseren. Tot slot is het de kinderboerderij Boerenvreugd die een nieuw speeltoestel mag aanschaffen zodat ook de wat oudere kinderen een plek hebben om te spelen.

Welzijn op wielen en Kinderkunstroute
De initiatievenpot is voor zoals SLS dat noemt, kleine door bewoners gewenste initiatieven die verbetering van de leefbaarheid mogelijk maken. Zo komt er een hangplek voor ouderen, een radioschool voor jongeren en een buurtbus voor ‘welzijn op wielen’. Verder wordt er gedacht aan wijkcoaches, aan een project om mensen die 75-plus zijn te gaan bezoeken en aan de Kunstploeg om een Kinderkunstroute te realiseren om te beginnen in het Dorp. Elk project mag zo’n 5000 tot 15000 euro gaan kosten.

Ontstaan SLS niet zo mooi
Kortom: nieuws dat een feestje waard is. Ware het niet dat de achtergronden voor dit feestje gezocht moeten worden in de geluids- en milieuoverlast die Schiphol veroorzaakt. Toch iets waar Aalsmeer het allermeeste last van heeft in vergelijking met andere gemeenten. De vraag of dat verband heeft met het feit dat Aalsmeer het hoogste bedrag kreeg toegekend, bleef die middag onbeantwoord. De rap pratende presentator met een zachte 'G' leek er in een niet te stuiten woordenstroom weinig boodschap aan te hebben. Geen enkele keer bevroeg hij de SLS gasten aan zijn ‘stamtafel’ op de overlast die wordt ervaren.

Aalsmeers burgemeester Jeroen Nobel probeerde er nog wel een woordje aan te wijden door te zeggen dat de achtergronden voor het ontstaan van de SLS niet zo mooi zijn. Tegelijkertijd toonde hij zich ook een nuchter man door aan te geven dat als het er is, je het er ook wel mee moet doen. Hij stond daar niet alleen in want ook in de wandelgang klonk door dat er wel iets meer aandacht voor dat negatieve aspect van de nummer één luchthaven in Europa zou mogen zijn tijdens zo’n feestelijke middag. Desalniettemin kan Aalsmeer nu toch ook weer een stukje mooier worden.

Tekst en foto's Jan Daalman

(advertentie)

 

7 reacties

 1. Smeergeld afkoopsom dooddoener alles voor het geld maar wandelen en recreatie onder overkomen vliegtuigen

 2. Laat ik nou denken dat het geld is bedoeld om de overlast te beperken…. dus huizen isoleren… maar nee, we realiseren er een vijver en hondenuitlaatplaats mee…

 3. Is er al nagedacht over hoe alle bezoekers deze boulevard zouden moeten bereiken? Het dorp, de stommeerweg en de wegen richting kudelstaart zijn al overbelast. En de n 196 wordt afgewaardeerd. Lang leve de bereikbaarheid van dit mooie dorp.

 4. Een boulevard langs de grote poel, waarom? Je kan er daar al gewoon wandelen, dus onzin!

 5. Jacques, is het misschien een idee om jouw vele commentaren te laten bundelen in boekvorm? Wellicht is er een uitgever die daartoe bereid is zodat e.e.a. in het Boekhuis uitgestald kan worden.

 6. Gefeliciteerd :
  Ik hoop dat we veel plezier en genot mogen beleven van de opknapbeurt van het (DORPS -HUIS )
  Er staat ons wat te wachten wat een feest !
  vr gr Jacques,

 7. Gefeliciteerd :
  Ik hoop dat we veel plezier en genot mogen beleven van de opknapbeurt van het (DORPS -HUIS )
  Er staat ons wat te wachten wat een feest !
  vr gr Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel