Robert van Rijn: ‘Als VVD zijn we best een sociale partij’

Hij heeft de naam streng te zijn. Als hij zijn wenkbrauwen fronst kijken zijn donkere ogen indringend de wereld in. Een gezichtsuitdrukking die hem goed van pas komt. Bijvoorbeeld als hij leerlingen tot de orde moet roepen op de school waar hij sectordirecteur van is. En ook in de politiek als er een scherp debat gevoerd moet worden. “Maar ik hou ook echt wel van een grapje.” Met de lijsttrekker van de VVD, Robert van Rijn, kijken we vooruit naar de verkiezingen. “Wij willen heel graag een bijdrage leveren aan nieuwe stabiliteit in Aalsmeer.”
 
Na acht jaar oppositie voeren is de VVD er volgens Van Rijn hard toe aan om de richting te bepalen. “We hebben lang op de achterbank gezeten, nu willen we meesturen. Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe politiek en daar zijn we klaar voor. Wij hebben met elkaar straks een duidelijke opdracht om het anders te doen dan de afgelopen vier jaar. Dat wil de VVD doen door eerder betrokken te raken bij zaken die spelen. Het liefst aan de voorkant van het proces. Daar willen we graag aan meewerken met een daadkrachtig team van goede mensen die allemaal al geruime tijd bij de VVD actief zijn. De stabiliteit in onze partij zal van positieve invloed zijn op het besturen van de gemeente,” aldus de lijsttrekker die vurig hoopt (en misschien stiekem verwacht) de grootste partij te worden.
 
Droom voor Aalsmeer
Als hem gevraagd wordt wat volgens de VVD de droom voor Aalsmeer is, noemt Van Rijn als eerste dat Aalsmeer beter moet gaan luisteren naar haar inwoners en ondernemers. “Ik hoor wel eens van mensen dat ze een afspraak met een wethouder willen maken en dat dat dan niet lukt. Onbegrijpelijk vind ik dat. Je kunt misschien niet altijd garanties geven op hun wensen, maar de mensen aanhoren moet toch kunnen.”
 
Op de tweede plaats wil Van Rijn dat de gemeente op digitaal vlak mee gaat met de tijd. “Het gaat al wel de goede kant op maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld het afgeven van een vergunning, dat kan digitaal veel sneller. Of de mogelijkheid creëren om met de gemeente te chatten.”
 
Poolse zustergemeente
Ook zou Van Rijn graag zien dat er werk gemaakt wordt van de economische visie. “Hoe gaan we verder met de werkgelegenheid en wat doen we met het toerisme? Waarom heeft Aalsmeer bijvoorbeeld geen zustersteden zoals veel andere gemeentes?” De VVD’er zou zich daar graag sterk voor maken: “Er zijn zoveel Polen die hier onze economie ondersteunen. Door banden aan te halen met een Poolse stad kunnen we meer voor elkaar betekenen,” aldus Van Rijn die zelf een Poolse moeder heeft en de taal prima beheerst. “Er zijn,” zo zegt hij, “exact 666 stemgerechtigde Polen in Aalsmeer. Dat is genoeg voor een zetel…” Niet verwonderlijk dus dat Van Rijn daarom ook geflyerd heeft bij de Poolse supermarkten in het dorp.
 
Solidariteit
Opvallend in de campagne is het rode lichtgevende hartje waarmee de VVD’ers zich op straat en in de debatten lieten zien. “Met de slogan ‘Hart voor Aalsmeer’ willen we zeggen dat we ons met hart en ziel inzetten en altijd zichtbaar willen zijn in de samenleving. Als VVD zijn we best een sociale partij. Eigenlijk veel ruimhartiger dan de landelijke tak,” zegt Van Rijn die daarvoor het woord ‘solidariteit’ in de mond neemt. “Mensen die het wat minder hebben mogen best een steuntje in de rug krijgen. Kwetsbare groepen hebben wel mijn hart. Op mijn school (ROC Alkmaar, red.) houd ik me veel bezig met leerlingen die het moeilijk hebben en ik heb ook wel meegeholpen in een buurtcentrum.”
 
Bij de Aalsmeerse liberalen kan iedereen het volgens Van Rijn vinden. De verschillen tussen de partijen zijn hier niet zo groot, zegt hij. “Ook wij vinden goed rentmeesterschap belangrijk. Daarin lijken we misschien op het CDA en op het sociale vlak misschien meer op de PvdA, al zijn die weer een beetje te pamperig.”
 
Lastige afweging
Wat wordt straks de ideale coalitie volgens de VVD’er? “Het liefst een samenwerking met drie partijen of meer maar zeker niet meer dan drie fulltime wethouders. Daar is Aalsmeer niet groot genoeg voor.” Welke partijen dat dan moeten zijn, laat Van Rijn nog in het midden. En ziet Van Rijn zichzelf nog als mogelijke wethouder? “We hebben met Dirk van der Zwaag, Nanda Hauet en Jan Bouwmeester prima kandidaten in huis. Voor mezelf wordt het een lastige afweging. Als sectordirecteur voor de afdeling Welzijn heb ik namelijk ook mooi werk,” aldus Van Rijn wiens ambitie voor de Tweede Kamer ook nog niet verdwenen is.
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

 

2 reacties

  1. Een mooi streven meer luisteren en mee denken met de Aalsmeerse bewoners ,wij hopen dat het realiteit wordt voor iedereen ?

  2. Voldoende stemmen voor de VVD kunnen ervoor zorgen dat zeer ongewenste elementen buiten het gemeentebestuur gehouden kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel