Jason Pijnaker (18) wil met jongerenstemmen raad in

Jonge vent, enthousiaste politicus. Al jaren te vinden bij raadsvergaderingen op de publieke tribune. De VVD-leden zetten hem slechts op plek 7. “Persoonlijk vind ik het heel jammer,” zegt Jason Pijnaker. Die positie op de VVD-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen garandeert geen raadszetel voor de net 18 jaar geworden Aalsmeerder. De VVD heeft momenteel vijf zetels.

“Als ik optimistisch ben, zou ik het zelfs zonder voorkeurstemmen kunnen halen. Maar het gaat moeilijk worden,” beseft hij. Reden om via de sociale media een persoonlijke “reclamecampagne” te beginnen die hem met voorkeurstemmen in de gemeenteraad moet brengen.

Het kán. Zie Robbert-Jan van Duijn, de huidige CDA-lijsttrekker. Die slaagde er op die manier in 2010 in rechtstreeks de raad in te stappen. Als troeven zet Pijnaker een Facebook-pagina en Twitter in. “Via de sociale media probeer ik stemmen van jongeren te binden. Dat is mijn kracht.”

In wachtkamer
De VVD koos voor getrouwe kandidaten op de hoogste plaatsen. De jongeren werden in de wachtkamer gezet. Niet alleen Pijnaker, maar ook Mike Kerkhoven (23), die nummer 9 is. “Ik kan de afwegingen heel goed snappen,” verdedigt Pijnaker de gemaakte keuze van bestuur en leden. “Er is in vier jaar veel gebeurd en Aalsmeer heeft een groep VVD'ers nodig die veel weet en inzicht heeft in de dossiers. Ik moet me nog bewijzen.”

Als hij geen raadslid wordt, wil hij “zeker” fractieassistent worden. In die functie doe je bijna volwaardig mee in een fractie, inclusief het inzien van vertrouwelijke stukken. Alleen het besluiten nemen is voorbehouden aan raadsleden. “Ik ga er wat van maken,” bezweert hij. “Het lijkt me hartstikke leuk.”

Vlammen
Pijnaker laat zich in elk geval niet uit het veld slaan. “Ik ben jong. Achttien. Dan is er geen man overboord. Het is mooi dat ik mee mag doen. Voor hetzelfde geld hadden ze me op plek 18 gezet.”

Stel, Jason Pijnaker komt in de gemeenteraad. “Dan wil ik er niet over vier jaar uit. Ik wil mijn rechtenstudie afmaken en me focussen op Aalsmeer.” Hij mikt op minimaal twee raadsperiodes. “Dat is acht jaar vlammen. Ik leg mezelf de verplichting op om hoge kwaliteit te bieden.”

Kamerlid
En daarna? Hij zou best hogerop willen op de politieke ladder. “De Tweede Kamer zou gaaf zijn. Als ik mijn sporen verdiend heb en de mogelijkheid er is, zou ik die kans willen grijpen. Misschien na een tweede raadsperiode.” Dan is hij nog altijd pas 26, de leeftijd die de jonge CDA'ers Van Duijn en Marlon Kreeft en HAC'er Bram Heijstek nu hebben.

Hij werkt volop aan zijn politieke ontwikkeling. De partij geeft hem met cursussen en trainingen de ruimte om zich verder te bekwamen. Hij zit in een liberale “talentengroep”, die onder meer eens per jaar met VVD-minister Henk Kamp over hun politieke ambities praat.

Op 14de al lid
Ook doet Pijnaker al enkele jaren aan debattraining. “Je leert er scherp te zijn in het debat, je mening goed over het voetlicht te brengen, spits en bondig te formuleren, en wel zo dat wat je zegt de lading dekt,” legt hij uit. “Ik klap niet dicht als ik in het openbaar spreek. Ik vind het heerlijk!”

Hij is al sinds zijn veertiende lid van de VVD. Omdat zijn ouders vroeg scheidden, was hij jong op zichzelf aangewezen en leerde hij eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat was een van de redenen waarom de VVD hem aansprak. Partijlid worden was een “logische stap” en in de VVD “iets doen” voor hem het even vanzelfsprekende vervolg.

Slapeloze nachten
In Hoofddorp waar hij toen woonde, schoof hij aan bij fractievergaderingen van de VVD. “Daar leer je hoe het politieke spel werkt, je ziet en hoort veel en steekt iets op van verhalen van mensen.” Na zijn verhuizing naar de Hornmeer was het contact met de Aalsmeerse liberalen snel gelegd. Voorlopig eindresultaat: nummer 7 op de kandidatenlijst.

Uit zichzelf bekent hij er “slapeloze nachten” van te hebben. Het is “spannend” of hij woensdag de zo begeerde raadszetel binnensleept. “Ik hoop het,” zegt Jason Pijnaker. “Ik ben razend benieuwd naar de uitslag.”

Foto's: Jason Pijnaker; onder: op het Politiek Café van de VVD 10 maart, tussen lijsttrekker Robert van Rijn (links) en partijvoorzitter Marc Vergoossen in, rechts Pieter Litjens. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel