Voor poepklussen halen Kim en Robin hun neus niet op

Morgen barst met DownTown Ophelia het feest los voor vele tientallen jonge mensen met een beperking. Ze mogen aan de slag in winkels, in de horeca en bij de diverse kraampjes van de braderie in de straat. Alles om te laten zien dat ze over talent beschikken. Van 10 uur 's ochtends tot elf uur 's avonds valt er van alles te beleven in de Ophelialaan. Ook kinderboerderij 'Boerenvreugd' is aanwezig. Kim Tichelaar en Robin Fiege zijn namens Ons Tweede Thuis werkzaam en hebben enrom veel zin in DownTown Ophelia. 
 
Op een zonnige voorjaarsdag is de lente in elk hoekje van kinderboerderij Boerenvreugd tastbaar en zichtbaar aanwezig. Bijvoorbeeld in het jonge groen dat ontspringt aan de twijgen, vogels die er driftig op los twitteren, de imker die zijn bijenkasten op orde maakt en niet in de laatste plaats: de lammetjes die dartelend de wei verkennen dan wel luierend wegdommelen in de schaduw van een boom. Stralend en opgewekt zijn ook de twee medewerkers van Ons Tweede Thuis met wie we deze middag een afspraak hebben. Robin Fiege en Kim Tichelaar laten weten zeer gelukkig te zijn hier dagelijks aan de slag te mogen. Zelfs voor poepklussen halen ze hun neus niet op.
 
Aaitherapie
Robin (op de foto hiernaast links) is met 31 jaar de oudste van de twee. Ze woont in Uithoorn en werkte negen jaar lang op kinderboerderij De Olievaar toen de subsidiekraan van onze buurgemeente dicht ging en ze naar een andere dagbesteding moest uitkijken. “Ik mocht kiezen tussen de boerderij van Poldersport in De Kwakel en Boerenvreugd. Met koeien heb ik niks dus Poldersport viel af. Ik zit hier nu vier jaar en heb het erg naar mijn zin,” vertelt Robin die wél wat heeft met duiven, cavia’s, ezels, schapen en geiten. En dan vooral met de lammetjes die in deze tijd achter elkaar geboren worden en geregeld ‘aaitherapie’ moeten ondergaan. “We moeten ze regelmatig knuffelen anders blijven ze schuw en lopen ze weg. Dat is niet leuk voor het publiek. Ook de jonge cavia’s moeten we regelmatig aaien. Vooral achter hun oren vinden ze dat heel lekker.”
 
Hartenwens gehonoreerd
Collega Kim vult aan dat het ook belangrijk is voor de moederdieren. “Die moeten er ook aan wennen,” zegt de 26-jarige Aalsmeerse die op fietsafstand van Boerenvreugd woont. Ze kwam als jong meisje al met haar ouders geregeld naar de kinderboerderij en was helemaal verkocht en verknocht toen ze hier een keer stage mocht lopen. Haar dagbesteding vond echter plaats in het Hoofddorpse Floriande en daar gaf ze meermaals te kennen dolgraag naar Boerenvreugd te willen. Die hartenwens werd gehonoreerd en al snel bleek ze van alle markten thuis. Wat ze op een daag allemaal doet? Er volgt een waslijst aan werkzaamheden: “Ik maak wc’s schoon, was de ramen, draai winkeldiensten en doe de afwas, maar het belangrijkste is zorgen dat de dieren genoeg te eten en te drinken krijgen. En het schoonmaken van de hokken en het weiland natuurlijk.”
 
Schadelijk
Wie denkt dat de dieren maar raak mogen poepen en dat die mest goed is voor de bodem, zit er volgens de dames goed naast. Over de noodzaak van een schone kinderboerderij geven ze graag en deskundig uitleg. “Als de poep blijft liggen komen er vliegen op af die daar hun eitjes in leggen. Dat kan weer schadelijk zijn voor de dieren die daardoor wormen krijgen,” doceert Robin. Als een echte twee-eenheid vult Kim aan: “Met een harkje en een mestboy lopen we elke middag door de wei om de poep op te ruimen. Dat gooien we dan op de mesthoop, die regelmatig wordt afgevoerd.” 
 
Geitenkeutels
Omdat we nieuwsgierig zijn wat die ‘mestboy’ nou precies is, vragen we om een demonstratie. Het blijkt te gaan om een soort uit de kluiten gewassen stoffer en blik waarmee de dames zelfs de kleinste geitenkeutels uit het gras kunnen opwippen en onschadelijk kunnen maken.
 
Voor de daaropvolgende fotosessie nemen de twee uitgebreid de tijd en demonstreren gelijk even hoe die aaitherapie nou in zijn werk gaat. De kleine geitjes, sommige slechts een paar dagen oud, laten zich het geknuffel welgevallen. Ook de moeders vinden het prima. Even geen gelurk, zie je ze denken.
 
Promotie Boerenvreugd
Ondertussen vertelt OTT begeleidster Marja Kamp (hiernaast met Kim op de foto) over het succes van DownTown Ophelia vorig jaar. “Het was ondanks het mindere weer zeer geslaagd. We stonden er met onze eigen kraam om Boerenvreugd als werkplek voor mensen met een beperking te promoten. Robin vind het zo leuk dat ze hele dag is gebleven. Ze heeft dieren aangegeven aan bezoekers die er eentje wilden aaien en flyers uitgedeeld.
 
We hadden een partytent zodat de dieren droog stonden. Zij wel… wij niet. Maar dat geeft niet,” lacht de begeleidster die blij is dat de vooruitzichten wat dat betreft morgen beter zijn.
 
(Dit verhaal is ook gepubliceerd in het huis-aan-huis verspreide DownTown Magazine) 
 
Tekst en foto’s Arjen Vos
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin