In Memoriam: Klaas Groot

Klaas Groot fotograferend tijdens een storm. (Foto archief AV)

Pleitbezorger voor veilige fietspaden

Door Leni Paul en Arjen Vos. In zijn geliefde woonplaats Kudelstaart is dinsdag 13 september op 79-jarige leeftijd Klaas Groot overleden. Hij was een markante inwoner van het dorp en genoot met name in de wieler- en schaatswereld grote bekendheid. Groot stond ook bekend als kritisch volger van de lokale besluitvorming en had met regelmaat op in zijn ogen onveilige verkeerssituaties in de gemeente het nodige aan te merken.

In een deze week verschenen In Memoriam van de wielervereniging VZOD wordt geschokt gereageerd op het plotselinge heengaan van Groot. Afgelopen vrijdag had de 79-jarige nog een rit op zijn racefiets gemaakt, zo lezen we en had hij daarna, nog nagenietend van zijn fietstocht, met een wijntje de Tour de France gekeken.

Wie Klaas Groot zegt, zegt automatisch VZOD. Het was dit voorjaar 35 jaar geleden dat Klaas Groot aan de basis stond bij de oprichting van de huidige schaatstrainingsgroep. We lezen dat deze activiteiten een start waren van de droogtrainingen in de zomer van 1985. Klaas Groot wist vanaf de beginjaren veel Kudelstaarters enthousiast te maken voor zowel het fietsen als het schaatsen.

Volgens VZOD was Klaas Groot de initiator van de huidige fietscommissie en ook de bedenker van het zogenaamde Rondje Hoogmade. Groot was ook als trainer zeer actief, de laatste jaren voornamelijk op het ijs. Zijn passie voor de schaatssport wist hij op vele jeugdleden over te brengen.

Vele jaren geleden was Groot in de winterperiode een goed marathonrijder. En in de zomer was daar dus de fiets. Zijn vak was fietsenmaker, maar het fietsen was zijn hartstochtelijke hobby. De fiets bracht hem naar verre oorden, zijn belevenissen legde hij vast in spannende reisverhalen die hij weergaf op zijn eigen website. Lokaal genoot hij ook bekendheid als hobbyfotograaf en ook daarmee deelde hij zijn enthousiasme en belevenissen graag met anderen. Bijvoorbeeld op zijn Facebookpagina ‘Alledag’ waar hij tafereeltjes postte die hem op zijn dagelijkse gang door Aalsmeer en Kudelstaart opvielen. Geen bijzonder fotografische hoogstandjes maar gewoon straatbeelden waarin huizen, natuur maar ook de schaduwkanten van de gemeente getoond werden. Vanwege zijn interesse in de fotografie werd hij een tiental jaar geleden door stichting Oud Aalsmeer gevraagd foto’s te maken bij de fotoroute langs historische locaties door het dorp. Wie de borden met QR code scant, komt nog altijd het werk van Klaas tegen. Wanneer het stormde trok Klaas er graag te voet op uit. Met name het kolkende water van de Westeinderplassen had grote aantrekkingskracht op hem.

Hij was een luis in de pels van de politiek. Vooral met representanten van het CDA lag hij regelmatig in de clinch. Daarin toonde hij zich weinig flexibel. Als hij eenmaal had geconstateerd dat een fietspad of situatie in zijn ogen onveilig was, dan bleef hij daar onvermoeid en tot vervelens toe op door hameren. Met name de reclameborden langs de lokale wegen waren een doorn in zijn oog. Hij greep elke gelegenheid aan om hier op sociale media zijn ongenoegen over te uiten.

Donderdagavond maakten velen van de gelegenheid gebruik in het Dorpshuis afscheid te nemen van deze bijzondere Kudelstaarter. De crematie vindt in besloten kring plaats in Uithoorn in bijzijn van de familie en een beperkt aantal genodigden.

Lees vorig bericht

Bij de tijd met app van Gentlemen’s Place

Lees volgend bericht

Droomvariant gereduceerd na overleg bewoners


2 Reacties

  • Familie Groot heel veel sterkte met het verlies van Klaas,dat hiij rust in vrede.

  • Een mooi mens is van ons heen gegaan.
    Woorden schieten te kort, veel sterkte de komende tijd .

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *