Bram Heijstek wacht gedwongen behandeling

De rechter acht bewezen dat Bram Heijstek zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, identiteitsfraude, smaad en laster. Vanmiddag kreeg het Aalsmeerse raadslid een zwaardere straf opgelegd dan de Officier van Justitie twee weken geleden eiste. De rechter eiste de maximaal op te leggen taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
 
“We weten niet zo goed wat we met u aanmoeten,” sprak de Officier in haar requisitoir op 2 juni. De rechtbank wist het wel. Ondanks dat Heijstek zich in de aanloop naar het proces niet had willen laten behandelen nadat hij door zowel een psycholoog als psychiater was onderzocht, veroordeelde de rechter hem tot gedwongen behandeling. Heijstek, noch zijn raadsman was bij de uitspraak op de Amsterdamse rechtbank aanwezig.
 
Bekende Nederlander
Wel aanwezig waren verschillende slachtoffers die aankachten tegen Heijstek hadden ingediend. Alsmede een handvol raadsleden. Door een van hen, Joost Fraissinet werd het vonnis met applaus beantwoord. Zijn opluchting was groot, zo liet hij na afloop weten. Tegen wil en dank werd Fraissinet een bekende Nederlander nadat zijn zaak tegen Heijstek in het tv-programma van Peter R. de Vries werd behandeld. Door toedoen van bedreigingen die Heijstek onder zijn naam het internet opslingerde verloor Fraissinet zijn baan en heeft negen maanden moeten vechten om zijn recht te halen. Dat ook hij in het gelijk werd gesteld was te danken aan de rechters. De Officier had in zijn zaak vrijspraak gevraagd vanwege gebrek aan bewijs, maar de rechters achtten het bewijs toch overtuigend genoeg. Fraissinet kan een schadevergoeding tegemoet zien van ruim 7000 euro. Ook is Heijstek veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
 
Zo werden ook de zaken die Heijsteks ex-vrouw en -schoonzus hadden aangespannen toegewezen. De schadevergoeding die ze hadden geëist werd ingewilligd met respectievelijk 750 en 2000 euro. 
 
Smartengeld
Ook andere Aalsmeerders haalden vanmiddag hun recht. Ruben Piet was een van de vele plaatsgenoten wiens naam op internet was misbruikt. Piet had afgezien een claim voor smartengeld bij de rechtbank neer te leggen. “Het gaat me vooral om het feit dat er recht is gesproken en hij schuldig is verklaard. Wat anderen hebben moeten doorstaan is vele malen erger. Begrijpelijk dat zij daarvoor een schadevergoeding krijgen.”
 
Spijt betuigd
In negen van de tien zaken werd Heijstek schuldig bevonden. Alleen in de zaak die een ex-vriendin wegens stalking had aangespannen achtte de rechtbank de gedaagde onschuldig. De stalking had slechts drie dagen geduurd. Dat was niet stelselmatig genoeg voor een veroordeling vond de rechter. Opmerkelijker was het echter dat Heijstek tijdens de rechtszaak twee weken geleden alleen op dat punt spijt betuigd had. Voor alle overige zaken achtte hij zichzelf niet verantwoordelijk. Ofwel: hij had het allemaal niet gedaan.
 
Gehakt
De rechter maakte dus gehakt van zijn stelselmatige ontkenningen en verplicht hem nu tot meewerken aan een behandeling. Heijstek had eerder aangegeven dat hij daartoe bereid is als de rechter hem zou verplichten. Doet Heijstek dat niet, dan wacht hem alsnog een gevangenisstraf van een half jaar. Die wacht hem ook als hij binnen drie jaar opnieuw in de fout gaat op het gebied van stalking en identiteitsfraude. Dat extra jaar had de rechter bovenop de eis van de Officier gelegd.
 
Hoger dan eis
Wel werd als verzachtende factor in ogenschouw genomen dat Heijstek nog niet eerder veroordeeld is geweest. Maar omdat de rechtbank de kans op recidive hoog acht, valt de straf ook hoger uit dan de eis. Opvallend was dat de rechter vanwege de weigerachtige en ontkennende houding van Heijstek een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend vond maar zei toch te volstaan met een taakstraf van 240 uur. Binnen vijf dagen moet het veroordeelde raadslid zich melden om zijn straf te ondergaan.
 
Heijstek in de raad
Rest de vraag of Heijstek nog kan en mag blijven functioneren in de Aalsmeerse gemeenteraad. De vraag werd neergelegd bij de gemeente die ons meldde dat alleen een rechter iemand kan uitsluiten van zijn passief kiesrecht, oftewel het zitting hebben in de gemeenteraad. Als de rechter iemand veroordeelt tot een vrijheidsstraf van tenminste één jaar, dan kan hij als bijkomende straf het kiesrecht ontnemen. Dat is in dezen niet gebeurd. Heijstek zou dus gewoon de eerstvolgende gelegenheid aan kunnen grijpen om weer plaats te nemen in zijn HAC raadszetel.
 
Onbekend is of Heijstek in beroep gaat.
 
Tekst Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel