Acht Aalsmeerders apetrots op lintje

“Vanmorgen hoorde ik op de radio dat er ruim drieduizend mensen onderscheiden zijn. Ik denk: daar zal ik wel bij zitten.” Met een ondeugende blik zei hij dat op het podium in de burgerzaal van het gemeentehuis. En ja hoor, Ton Hol zat erbij. Hij was een van de acht dolgelukkige Aalsmeerders die vandaag ter gelegenheid van Koningsdag benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De trots straalde van de gezichten van allemaal: Irene van Gelder, Janny Oosterloo, Hannie Verhoef, Margot Tepas, Ton Hol, Tinus van Tol, Annie van den Nouland en Peter van den Nouland. Ze kregen een lintje vanwege “hun bijzondere verdiensten voor de samenleving in Aalsmeer”, zoals burgemeester Jobke Vonk het uitdrukte.

Perplex waren ze, de een nog meer dan de ander. “Ik sta nog te bibberen,” bekende Oosterloo, die compleet verrast was. “Ik dacht: ik woon niet in Aalsmeer, dus dat kan niet,” reageerde Verhoef. De oudste, de 84-jarige mevrouw Van den Nouland, keek om zich heen en kon het maar niet geloven. “Ik zie dat u stomverbaasd bent,” zei Vonk.

Trots
De burgemeester stond uitgebreid stil bij elke gedecoreerde, in een streven om de honderdvijftig belangstellenden zo goed mogelijk te doordringen van de talloze, uiteenlopende verdiensten. Ze prees de vele lokale vrijwilligers, waarvan de acht in haar ogen het toonbeeld zijn.

“Ik ben nog geen jaar burgemeester en zie hier een hoge mate van betrokkenheid. Terwijl verenigingen steeds moeilijker vrijwilligers lijken te kunnen vinden, gaat het aan Aalsmeer voorbij. Ik ben trots op de Aalsmeerse vrijwilligers,” zei ze.

Humor
Het vrijwilligerswerk van Irene van Gelder is “meer dan een fulltime baan”, zo veronderstelde Vonk. Ze is sinds 1985 actief in de samenleving, onder meer bij hospice ThamerThuis, bibliotheek Aalsmeer, hockeyclub Qui Vive, Radio Aalsmeer (presentator klassieke muziek) en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (bestuurslid). Of ze iets vergeten was? “Voorzitter van de Culturele Raad,” meldde Van Gelder volledigheidshalve.

Degenen die haar hadden aangedragen, omschrijven haar volgens de burgemeester als trouw, liefdevol, iemand met humor en op wie je altijd kunt rekenen, oprecht en open in haar contact met terminale patiënten. “Je bent er altijd als het nodig is, ook in het weekend,” aldus Vonk.

Duizendpoot
“Een mens met een hart voor de samenleving, een bestuurlijke duizendpoot, iemand op wie je zelden vergeefs een beroep doet.” Zo zette de burgemeester Janny Oosterloo vanochtend neer. Jarenlang was ze politiek actief voor de PvdA, waarvoor ze van 1994 tot 2002 in de gemeenteraad zat. Vonk noemde haar iemand die er steeds op uit is vrouwen te “stimuleren actiever deel te nemen” aan de maatschappij, zoals in haar functie als voorzitter van de Rooie Vrouwen Aalsmeer.

Politiek op de voorgrond treden doet Oosterloo niet meer, maar “ze zit niet stil, integendeel”. Ze is bestuurslid van Stichting De Bovenlanden, voorzitter van de ouderenbond ANBO Aalsmeer en “bevlogen” lid van de WMO-raad. Ze stelt zich altijd “constructief en collegiaal” op en is een “kundige, plezierige persoon”.

Genoten
Oosterloo zelf  was “sprakeloos”. Ze was tweemaal bij een lintje betrokken geweest en had gedacht “het zal me niet gebeuren”. Ze relativeerde haar 'prestaties' meteen voor de microfoon: “Het klinkt allemaal geweldig, maar ik heb er zo van genoten om bezig te zijn met de mensen in Aalsmeer.”

Hannie Verhoef woont net aan de andere kant van de Ringvaart, maar ze zet zich al dertig jaar ook in voor Aalsmeerse instellingen. Haar rol bij hulporganisatie Dorcas lichtte Vonk er met name uit. Ze werkt er sinds 2003 als vrijwilligster en is bestuurslid en vrijwilligerscoördinator. Ze staat bekend als punctueel, collegiaal en prettig en als “een warme persoon voor mensen die het moeilijk hebben”.

Spil
Margot Tepas werd geridderd om haar activiteiten voor De Werkschuit, sinds 1986. “Iemand zei ons dat er zonder u geen Werkschuit zou zijn,” onderstreepte Jobke Vonk haar rol in het creatief centrum voor tekenen, schilderen, beeldhouwen en fotografie. Ze is er “gemiddeld 30 uur per week” voor in de weer. Ook lessen op school verzorgt ze, om kinderen te stimuleren in hun creatieve ontwikkeling.

Tepas is onvermoeibaar, iemand die initiatieven neemt en ook problemen weet op te lossen. Kortom, “de spil van de Werkschuit,” aldus de burgemeester. De kersverse geridderde wilde graag kwijt dat “Aalsmeer niet zonder de Werkschuit kan”. En wat haar zelf betreft? “Ik vind dat ik het móét doen.”

Volhouder
Tinus van Tol heeft in Aalsmeer en Amstelveen zijn vrijwilligerssporen verdiend. Onder meer in het leerlingenvervoer en bij kledingsinzameling voor het goede doel. In Aalsmeer zingt hij al dertig jaar in mannenkoor Con Amore, waarvoor hij ook veel “regelt'. “U slaat nooit een repetitie en uitvoering over,” voegde Vonk hem toe. Zijn repliek, nadat het lintje was opgespeld: “Ik heb altijd een hekel gehad aan zingen, maar ja, je gaat er toch effe heen…”

“Bijzonder” vond de burgemeester het dat ze “moeder en zoon op één dag” elk een koninklijke onderscheiding mocht uitreiken, Annie van den Nouland en Peter van den Nouland. 'Moeder', die pas anderhalf jaar in Aalsmeer woont, heeft zich haar leven lang in de Haagse regio op vele manieren ingezet voor “medemensen, met name ouderen en zieken”.

Sinds 1971 is Van den Nouland tientallen jaren vrijwilligster geweest bij de Zonnebloem, die zich richt op kwetsbare mensen. Ze is een “betrokken, flexibele, respectvolle, oprechte vrijwilligster”, zoals Vonk haar kenschetste. “Bijzonder is ook dat u het zolang heeft volgehouden, u wordt 85 dit jaar.”

Voorbeeld
Zoon Peter prees ze als “voorbeeld” voor zijn omgeving. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de vrijwillige brandweer en was een “voorvechter” van de burgerharthulpdiensten. Wat voor persoon Peter van den Nouland is? Vonk: “Professioneel, enthousiast, sociaal bewogen, iemand met humor die zorgt voor gezelligheid en een goede teamgeest bij de brandweer.”

Van den Nouland gaf in een kort dankwoordje aan “trots” te zijn op de wijze waarop de harthulpdienst AED Westeinder is opgezet. “Zonder de vrijwilligers zouden we het niet voor elkaar krijgen,” zei hij.

Onmisbaar
De boven reeds vermelde Ton Hol is volgens de burgemeester “onmisbaar” bij muziekvereniging Flora. Hij is vanaf 1980 bestuurlid en de huidige voorzitter. “U weet van aanpakken, bent een geboren regelaar, een flexibel mens, veelzijdig en vakbekwaam en hebt verantwoordelijkheidsgevoel.” Vonk haalde ook aan dat hij muziekprojecten op scholen coördineert.

Maar buiten Flora doet Hol eveneens het nodige. Onder meer voor de geldinzameling van Jantje Beton en de Anjercollecte, de bazar van de doopsgezinde kerk, de veiling Kudelstaart voor Kudelstaart en de Proosdijhal.

Oproep
Wat de impact is van al het werk dat de zojuist gelauwerden (Vonk had er op dat moment vijf gehad), vatte Hol kernachtig samen. “Het verbaast me niet dat er zoveel werkloosheid is… We doen werk voor dertig mensen! Ik hoop dat het een stimulans is voor anderen om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn wel veel vrijwilligers, maar ze worden toch schaarser. Meld u aan bij verenigingen en instanties,” luidde zijn oproep tot de toehoorders in de burgerzaal en, over hun hoofden heen, tot de rest van Aalsmeer.

Foto's, van boven naar onder: burgemeester Jobke Vonk tussen de acht Aalsmeerders die vandaag in de burgerzaal een lintje ontvingen; Ton Hol terwijl de burgemeester zijn doopceel licht; muzikanten van Flora speelden onder meer het Wilhelmus en Lang zal je leven; moeder en zoon Van den Nouland (hij wist alleen dat zijn moeder een lintje kreeg, zijn moeder wist helemaal van niks) , gearmd met Vonk; de versierde burgerzaal zat goed vol met familie, vrienden en belangstellenden. Zie ook hieronder de fotogalerij, met de mogelijkheid foto's te vergroten. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin