Meer iepenziekte door droogte

(Gemeentelijk persbericht) Door de aanhoudende droogte zijn er dit jaar meer gevallen van iepenziekte. Ook in Aalsmeer. Om de verspreiding van deze ziekte naar gezonde bomen te voorkomen, is het belangrijk dat zieke bomen zo snel mogelijk worden verwijderd. Het gaat hierbij om zogeheten noodkap. Dat gaat maandag bij Zeilfort Kudelstaart gebeuren.

Iepenziekte is een schimmelinfectie waardoor een boom (binnen veertien dagen) afsterft. Doordat de boom bij het binnendringen van de schimmel direct zijn houtvaten ter hoogte van de infectie afsluit, krijgt dit deel van de boom geen vocht en voeding meer. De iepenziekte verspreidt zich gemakkelijk van aangetaste bomen naar gezonde bomen. Dat gebeurt door wortelcontact van de bomen en iepenspintkevers die de schimmel dragen.

Bestrijding
Waar en wanneer de iepen verwijderd worden beoordeelt de boombeheerder. Hierbij wordt gekeken of het ook nodig is een naastgelegen boom te verwijderen zodat wortelcontact niet voor verdere verspreiding van de schimmel zorgt en daarmee verdere besmetting wordt voorkomen.

Noodkap bij Zeilfort
Om verspreiding van de iepenziekte te voorkomen wordt maandag 5 september een klein aantal zieke iepen op het forteiland Kudelstaart verwijderd. Op de pagina Boombeheer op de website van Aalsmeer leest u meer over het beheer van bomen in Aalsmeer.

(Foto’s Zeilfort Kudelstaart)

Lees vorig bericht

Loods met oldtimers afgebrand op Herenweg

Lees volgend bericht

Vacature: Accountmanager Sales EV Company


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *