Definitief groen licht ‘Polenhotel’, bezwaren van tafel geveegd

Door: Klaas Leegwater. Het Flower Hotel, door veel Aalsmeerders ook wel ‘Polenhotel’ genoemd, aan de Japanlaan op Green Park, kan de deuren zoals gepland in januari openen. De Raad van State bepaalde woensdag het hoger beroep dat het bedrijf Duif Internationaal had ingediend tegen de plannen opnieuw ongegrond.

Het hotel, tijdelijk voor een periode van vijf jaar en een zogenaamde HOOM Bouw (bouwblokken), wordt gerealiseerd in opdracht van Uitzendbureau Ruigrok Productive B.V. samen met zakenpartner John Celie van Groenland B.V. Het verblijf biedt plaats aan maximaal 200 arbeidsmigranten. Inmiddels is de bouw in een gevorderd stadium.

Niet goed voor sector
Veel buitenlandse arbeiders werkzaam in de Aalsmeerse sierteeltsector hebben moeite met het vinden van een geschikte verblijfplaats. Dit zorgde voor onwenselijke huisvesting en overlast in de buurt van de woningen. John Celie van Groenland B.V. (met dochterondernemingen Bouquetnet, Bloominess, en Celieplant) dat vorig jaar een omzet draaide van circa 140 miljoen euro en veel Poolse werknemers (150-200) als uitzendkracht van Ruigrok in dienst heeft trok aan de bel. 

“Als hun huisvesting niet goed is geregeld raden ze werken in Nederland af aan vrienden en bekenden. Dat is niet goed voor ons bedrijf en de sector,” vertelde Celie eerder aan Het Financieele Dagblad. Er werden plannen ontwikkeld voor een nieuwbouwproject dat aanvankelijk weerstand ontmoette van een groep omwonenden en enkele omliggende bedrijven op Green Park. Desondanks verleende de gemeente Aalsmeer in 2018 een omgevingsvergunning.

Vrees voor overlast
De firma Duif International, woonaccessoires en tuindecoratie en gevestigd op ongeveer 100 meter van het nieuwe hotel, hield zijn poot stijf. Het bedrijf vreest veel overlast van de arbeidsmigranten, met name geluids- en parkeeroverlast, overloop van het terrein van Duif en belemmering van de bedrijfsvoering. Tevens meent Duif dat het Flower Hotel niet binnen de Structuurvisie past en aanzienlijk meer dan de toegestane 200 bewoners zal gaan huisvesten.   

Duif International vindt tevens dat het College onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat een actuele regionale behoefte bestaat aan een ‘arbeidsmigrantenhotel’. Het bedrijf tekende daarom bij de rechtbank beroep aan tegen de gemeente voor het afgeven van de vergunningen.  Het beroep werd vorig jaar september door de rechtbank ongegrond verklaard.  

Niet in beroep
Ook het hoger beroep bij de Raad van State dat afgelopen juni diende werd woensdag  afgewezen. Uit het vonnis ondermeer:  Duif heeft niet gemotiveerd waarom zij meent dat geen behoefte bestaat aan de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten’….’het College heeft bij de beoordeling van de parkeerbehoefte geen onjuiste uitgangspunten gehanteerd’….’het College  heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat het Flowerhotel binnen de Structuurvisie past.’

Duif International, 50 arbeidsplaatsen en een vestiging in Polen, kan niet in beroep tegen de uitspraak. Daarmee is de weg definitief vrij voor het Flower Hotel om over een paar maanden de eerste arbeidsmigranten te verwelkomen. Het hotel krijgt 58 gemeubileerde kamers en er komt een centrale ruimte voor ontspanning. Rondom het gebouw wordt een tuin aangelegd, een toezichthouder moet voorkomen dat er overlast ontstaat. 

Naast het verblijf aan de Japanlaan wil de gemeente ook tijdelijke logies voor arbeidsmigranten aan de Legmeerdijk realiseren. Een derde locatie, aan de Molenvlietweg, gaat na fel verzet van omwonenden voorlopig niet door. Als de ervaringen met de andere twee verblijven voldoen aan de verwachtingen, komt de locatie aan Molenvlietweg waarschijnlijk weer in beeld.

Foto’s archief AV

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel